Najsmaczniejsze ekspresowe surówki obiadowe – spróbujesz?

Niegdyś stanowiły obiekt pożądania w jesienne i zimowe dni, bo aby je przygotować, należało poczekać na wiosenne nowalijki. Dziś świeżych warzyw mamy pod dostatkiem przez okrągły rok, dlatego niezależnie od pory roku możemy wzbogacać nasze obiady i kolacje o pyszne surówki, zwłaszcza że ich przygotowanie nie należy do czasochłonnych zajęć. Dziś przedstawiamy naszą subiektywną listę najsmaczniejszych ekspresowych surówek do obiadu!

Surówka z włoskiej kapusty

Surówka z włoskiej kapusty charakteryzuje się dużą liczbą składników i całą paletą przepięknych barw, dzięki czemu zanim trafi do naszego żołądka, często ląduje w mediach społecznościowych w postaci inspirującej fotografii. Czego potrzebujesz do jej przygotowania? Około 500 g włoskiej kapusty, jednego pora, jednej marchewki, jednego jabłka i majonezu o odpowiednich właściwościach. Wyśmienity smak i idealną konsystencję zapewnia Majonez Omega 3:6 WINIARY. Surówkę warto wzbogacić też o płatki migdałowe, rodzynki oraz doprawić ją z solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Samo przyrządzanie jest bardzo proste: kapustę należy poszatkować, por pokroić w krążki, zaś marchew i jabłko zetrzeć na grubej tarce. Następnie wystarczy wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić. Płatki migdałowe warto lekko przyrumienić na suchej patelni zanim trafią do surówki. Taką ilością powinny najeść się 4 osoby.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Równie znakomitym pomysłem na dodatek do obiadu jest surówka z czerwonej kapusty. Do jej przygotowania przyda ci się około ćwierć główki kapusty, jedna cebula, gęsty majonez, taki jak Majonez Dekoracyjny WINIARY, oraz przyprawy: sól, mieszanka warzywna i sok z cytryny.

Sałatka z czerwonej kapusty w pełni zasługuje na miano ekspresowej. Po umyciu i osuszeniu główki kapustę należy bardzo drobno poszatkować, a następnie posolić i odczekać kwadrans, dopóki nie zmięknie. W tym czasie możesz zająć się cebulą, którą należy pokroić w kostkę i dodać do kapusty wraz z majonezem i przyprawami. Trzy łyżki majonezu będą wystarczające. Po wymieszaniu wszystkich składników sałatka już jest gotowa i może natychmiast trafić na stół!

Surówka z cukinii, marchewki i jabłka

Nasza kolejna propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom niecodziennych kompozycji. Do przygotowania tej surówki potrzebny ci będzie gęsty majonez, dwie małe cukinie, dwie marchewki, jedno jabłko, dwa ogórki kiszone, biała część pora i przyprawy – wystarczą sól, pieprz i cukier. Umytą cukinię zetrzyj na grubej tarce, a następnie oprósz solą i odciśnij z nadmiaru wody. Pokrojonego w krążki pora sparz wrzącą wodą i również odciśnij. Pozostałe warzywa i jabłka zetrzyj na grubej tarce. Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać z majonezem – i gotowe! Już możesz delektować się smakiem pysznej i ekspresowej surówki.

Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami

Do niektórych dań świetnie sprawdzają się surówki ze słodkimi akcentami, czego doskonałym przykładem jest nasza kolejna propozycja. Do przygotowania tej surówki potrzebować będziesz jednego selera, jednego jabłka, trzech łyżek rodzynek, majonezu, jogurtu naturalnego oraz soku z cytryny, pieprzu, cukru i soli. Seler i jabłko należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszaj majonez z jogurtem i połącz z pozostałymi składnikami. Na końcu do surówki dodaj rodzynki i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu będzie gotowa. Palce lizać!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *