Grill ogrodowy – dietetyczny sposób na przygotowanie posiłków

Na grillu ogrodowym można przygotować każdy rodzaj żywności. Jednak utarło się, że grillowane potrawy są tłuste i ciężkie. Nie jest to wina samego sposobu gotowania lecz wybieranych składników. Karkówka bez względu na to jakiej obróbce ją poddamy zawsze będzie bardziej kaloryczna niż polędwica.

Wybierając chude gatunki mięs, warzywa lub ryby możemy bez obaw włączyć przygotowanie posiłków na grillu ogrodowym trójnogu do swojego codziennego menu. Gotowanie potraw w ten sposób jest prostsze niż mogłoby się wydawać.

Warzywne szaszłyki z ogrodowego grilla

Warzywa przygotowane na ogniu zyskują nowy, ciekawy smak. W formie szaszłyków możemy podać ich dowolny rodzaj jeśli tylko są w stanie utrzymać się na ruszcie. Do przygotowania prostej wersji warzywnych szaszłyków będzie nam potrzebna:

  • kolorowa papryka,
  • pieczarki,
  • średnia cukinia,
  • melon,
  • marchewka.

Pieczarki pozbawiamy nóżek, paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w równej wielkości kawałki. Z melona z pomocą okrągłej łyżeczki wycinamy kulki, jeżeli nie mamy takiego narzędzia możemy pokroić go w kostkę.

Nadziewamy składniki na patyki do szaszłyków, posypujemy ulubionymi przyprawami i wrzucamy na ruszt grilla węglowego. Opiekamy przez pięć minut obracając od czasu do czasu.

To bardzo szybka przystawka, która może być doskonałym dodatkiem do mięs lub ryb. Dla osób, które drastycznie ograniczają ilość spożywanych kalorii sprawdzi się jako danie główne. Grille takie jak modele dostępne na Cookking.pl to rozwiązania całoroczne, dlatego możemy przygotowywać na nich posiłki także w zimniejszych miesiącach.

Faszerowana papryka z grilla ze stali nierdzewnej

Składniki:

  • 4 zielone papryki,
  • twarożek śmietankowy,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • świeża natka pietruszki,
  • pieprz i sól.

Papryki dokładnie myjemy i odkrawamy górną część z łodygą w ⅓ wysokości. Czyścimy tak aby w środku nie zostało ani jedno ziarno. Smarujemy całość oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.

By przygotować nadzienie siekamy szalotki i czosnek, mieszamy z twarożkiem. Kroimy natkę pietruszki i kilka igieł rozmarynu, dodajemy do całej masy. Wypełniamy nią wydrążoną paprykę i nakrywamy wieczkami z łodygami.

Układamy na ruszcie grilla ogrodowego trójnoga, gdy w palenisku wytworzy się żar. Pieczemy papryki na średnim ogniu przez 15 minut. Podajemy skropione odrobiną octu balsamicznego.

Łosoś pieczony na grillu wiszącym

Przygotowywanie ryb na grillu pozwala wzbogacić ich smak, jednocześnie nie sprawiają, że staną się tłuste, tak jak w przypadku tradycyjnego smażenia w panierce. By przygotować to danie potrzebujemy:

  • łososia w równych kawałkach,
  • oliwy z oliwek,
  • cytryny,
  • przypraw: rozmarynu, pieprzu, soli, koperku, granulowanego czosnku.

Łososia myjemy, nacieramy oliwą z oliwek i mieszanką przypraw, polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin by aromat przypraw mógł dostać się do ryby.

Tak przygotowanego łososia grillujemy przez 15 minut skórą w dół. Możemy pod koniec odwrócić go na 3 minuty, by na powierzchni ryby powstały wypalone paski.

Ta ryba jest równie pyszna jak karkówka przygotowana na grillu, ale nie obciąża tak mocno układu trawiennego. Łosoś zawiera wiele kwasów tłuszczowych, które wręcz pomagają naszym organizmom uporać się z metabolizowaniem tłuszczów.

Chociaż grillowanie kojarzymy głównie z okresem letnim nie powinniśmy z niego rezygnować w zimniejszej połowie roku. Grille dostępne na Cookking.pl będą nam służyć przez cały rok, pozwalając cieszyć się pysznym jedzeniem.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *